6 asiaa, jotka ovat muuttuneet paremmaksi painonpudotuksen myötä

Tammikuussa 2017, syyskuussa 2017.

Mietin tässä asioita, jotka ovat itselläni muuttuneet paremmaksi painonpudotuksen myötä.

Kyllä ykkösenä haluan yhä hehkuttaa lisääntynyttä energiaa ja pirteämpää olemusta. Kaikki tekeminen on nykyään niin paljon vaivattomampaa kuin ennen. Lounaan jälkeinen iltapäivä- ja alkuiltakooma ovat täysin poissa ja lähes aina olen erittäin virkeä aamusta iltaan. Eikä ihme, sillä onhan kehostani kadonnut viimeisen 8,5 kuukauden aikana 28 voipaketin verran kamaa. Se on hurja määrä roudata ylimääräistä mukanaan 24/7.

Tammikuussa 2017, syyskuussa 2017.

Olen löytänyt juoksemisen uudestaan. Jos vertaan tammikuuhun, jolloin aloin taas juosta viiden kuukauden tauon jälkeen reilu 14 kiloa painavampana, ei  voida edes puhua samasta fiiliksestä. Juokseminen on nyt kevyempää. Saavutan jo juoksun aikana sen vitsi tää on siistiä -fiiliksen, joka tuli talvella ja keväällä vasta juoksun jälkeen. Koska painoa on vähemmän, niveletkään eivät joudu kärsimään, eipä ole ollut enää polvessakaan tuntemuksia kuukausiin edes pitkillä lenkeillä. Nopeammin juokseminen on helpompaa ja jaksan juosta pidempiä matkoja. 16-20 k on alkanut tuntua aika normilenkiltä entisen 7-10 k:n sijaan.

Tämä on varmasti monen tekijän summa, mutta vaikken onneton ollut paksumpanakaan, olen nykyään onnellisempi ja hyväntuulisempi enkä muista, milloin olisin kärsinyt viimeksi edes vähäisestä alakulosta. Onnellisuuden lisääntyminen ei varmasti kuitenkaan johdu vain pudottamastani kilomäärästä, vaan lisääntyneestä jaksamisen ja energisyyden määrästä ja arjen vaivattomuudesta.

Minulla on kasapäin uusia vaatteita! Siis vanhoja vaatteita, joita en ole saanut mahtumaan päälleni pariin viime vuoteen. Nahkatakin vetoketju solahtaa kiinni, puserot mahtuvat olkavarsista eikä farkkujen vyötärön päälle jää röllykkää. Farkkupaita, jonka napit eivät mahtuneet kiinni alkutalvesta, on nyt kohta liian suurta kokoa.

Koska olen opetellut syömään terveellisemmin, olen samalla myös alkanut voida paremmin. Lisäksi tunnistan paremmin, mitä kroppani kaipaa ja toivoo. En ole missään vaiheessa kieltänyt itseltäni kokonaan mitään, mutta paitsi että keho on muuttunut, myös ruokahalu ja mieliteot ovat muuttuneet. Jos en ennen voinut kuvitellakaan, että vaikka pari suklaapalaa tai puolikas muffini riittävät, niin nyt en voi kuvitella, että ne eivät riittäisi saati että vetäisin pussillisen karkkia tai kokonaisen pizzan. En juo enää edes kahvia kuin kupposen tai maksimissaan kaksi aamulla. En vain tunnu tarvitsevan sitä, koska ei väsytä.

Onhan myös tavoitteiden saavuttaminen, vaikkakin hitaasti, mutta varmasti, myös lisännyt tyytyväisyyttä itseeni. Määrätietoinen päätös, jonka tein viime vuoden puolella, on pitänyt ilman, että olisin tarvinnut itsekuria tai että olisin tämän tästä repsahdellut päätöksestäni ja lopulta lyönyt homman lekkeriksi. Onnistuminen näkyy myös siinä, että uskon onnistuvani monissa muissa asioissa aiempaa enemmän.

Olo on nykyään niin hyvä, että tiedän, että tämä on muutos, joka kantaa loppuelämän. En voisi koskaan palata entiseen, mutta silti olen myös tyytyväinen tästäkin jojottelu-koulusta, jonka läpikävin viimeisen kuuden vuoden aikana ihmisenä, jolla ei koskaan aiemmin ollut ollut minkäänlaisia paino-ongelmia. Ymmärrän itseäni taas niin paljon paremmin ja olen onnellinen siitäkin, että olen löytänyt painonhallinnassa kultaisen keskitien, jota elän ilman ylilyöntejä suuntaan tai toiseen. Oikeasti painonpudottaminen, painonhallinta ja terveellisemmin eläminen ei ole tylsää eikä vaikeaa. Se on vain uusien tapojen opettelua ja erilaisten valintojen tekemistä.

Alku on aina vaikein, koska tuntematon saattaa pelottaa. Sitä voi olla niin turtunut oloonsa, ettei jaksaisi tehdä muutoksia. Kun kuitenkin ottaa ne askeleet kohti parempia elämäntapoja ja terveellisempää arkea, niin hyvin nopeasti huomaa, että hei, tämä on jotain, josta en halua koskaan enää entiseen palata!

Jos mä pystyin, säkin pystyt! Lisää painonhallintaan liittyviä juttujani löytyy esimerkiksi täältä.

Jenny

Instagramissa ja Facebookissa! Tervetuloa!